Välj rätt militärutrustning

Att välja rätt militärutrustning

Militärutrustning kan innebära många olika saker. Dels beror det på den miljö som man skall befinna sig i, vilken typ av uppdrag som det gäller eller det syfte som man har med utrustningen. När man skall införskaffa sig en militärutrustning bör samtliga detaljer vara väl genomtänkta för att säkerställa att man har den skydd som behövs för det specifika tillfället. Ingen vill riskera att befinna sig vid ett visst tillfälle, med fel utrustning när det väl gäller.

Hur vet man vilken utrustning som behövs?

Först och främst bör man se till de behov som finns där man skall befinna sig, vilken miljö man ska anpassa sig till och vilket typ av skydd som kommer att behövas. Skall man exempelvis utföra ett uppdrag vid ett torrt klimat med mycket sand, en blöt regnskog eller ett kallt vinterlandskap? Dessa miljöer kräver olika typer av utrustning. Ett vinterlandskap kräver kängor som är fodrade för att klarar av kylan medan kängor för en mer tropisk miljö måste klarar av fukt. 

Man bör också fundera på den typ av väst som krävs för tillfället. Behövs exempelvis en väst med hårda skyddsplattor? Oftast kan de personer som säljer produkterna guida dig genom dina val, för att finna den mest lämpade västen för just dig. Det som är viktiga när man väljer ut väst är att den sitter korrekt för att också skydda på bästa sätt. Många leverantörer erbjuder specialsydda västar som passar exakt. Självfallet är detta inte ett obligatoriskt val, men kan vara bra för att förbättra passformen.

När man befinner sig på ett uppdrag i ett tropiskt klimat bör man helst ett lättare underställ med korta ärmar, så att själva skalutrustningens ärmar kan vikas upp om värmen är för hög. I vissa fall används en specifik brynja, vilket förbättrar militärutrustningens förmåga att ventilera. 

Skall man på ett uppdrag där man måste ha kringutrustning med sig kan ett par tåliga byxor, med mycket fickor komma väl tillhands. Dessa kallas oftast för cargo byxor. På så sätt när man befinner sig på ett uppdrag kan man ha kringutrustningen på själva kroppen istället för att bära i exempelvis en ryggsäck. Detta beror så klart på vilken typ av kringutrustning som behövs, men är det patroner, snöre, krokar o s v så kan ett par byxor med mycket fickor vara till hjälp. Gällande all militärutrustning bör man tänka på vilket material som används. Helst skall det vara ett material som tål fukt och vatten, det vill säga vara vattenavvisande, men som samtidigt som tyget också bör släppa ut fukt.